Küresel İlkeler Sözleşmesi
Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele başlıklarında iş dünyasının temel sorumluluklarını yansıtıyor. BM’ye göre 10 İlke’yi stratejilerine, politikalarına ve prosedürlerine dâhil eden şirketler sadece insanlar ve gezegen için temel sorumluluklarını korumakla kalmıyor, aynı zamanda uzun vadeli başarı için de zemin hazırlıyorlar.
BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin 10 İlke’si, konuyla ilgili evrensel olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler bildirgelerine dayanıyor.
Akfen Holding olarak, evrensel ilkeler çerçevesinde iş dünyasında ortak bir kültürün oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla 2 Temmuz 2002’de Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (Global Compact) imzaladık. Atmış olduğumuz imza ile Türkiye’de Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan ilk Holding ünvanını almanın haklı gururunu taşıyoruz. Böylece sürdürülebilirlik yolunda öncü bir rol üstlendiğimizi bu sözleşmeye göstermiş olduk.
Kadını Güçlendirme Prensipleri (WEPs)
BM’ye göre Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles- WEPs), kadınların her tüm sektörlerde hem de her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde artarak yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen en önemli küresel özel sektör girişimlerinden birisini oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi tarafından iş hayatında kadın-erkek eşitliğini sağlamak amacıyla farkındalık yaratmayı hedefleyen Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) Türkiye’de imzalayan ilk Holding konumunda olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
HeForShe
HeForShe tüm bireyleri toplumsal cinsiyet eşitliği için harekete geçmeye çağıran, kadınlar için eğitim, kariyer, iş fırsatları sunan ve kadın istihdamını artırmaya yönelen bir hareket niteliğini taşıyor. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp, cinsiyet eşitliği için küresel bir dayanışma hareketi olan HeForShe’ye destek veriyorlar.
Sıfır Atık Mavi Sözü
Deniz kirliliği denizlerdeki ekosistemi son derece olumsuz etkileyen, birçok denizcilik faaliyetine engel olan, hem ekonomik hem de çevresel kayıpları ciddi boyutlara varan bir kirlilik türü olarak öne çıkıyor. Biz de aynı zamanda denizlerde faaliyet gösteren bir holding olarak, mavimizi korumak ve daha sağlıklı kılmak için büyük bir uğraş gösteriyoruz. Akfen Holding, ‘Sıfır Atık Mavi Sözü’ veriyor, denizlerin kirlenmesinin engellenmesi için taahhüt ediyor.
Kapsayıcı Kapitalizm (Inclusive Capitalism)
Sanayi Devrimi ve sonrasındaki, sadece kârı odağına alan kapitalizmin, çağımızın sürdürülebilirlik anlayışına cevap vermediği düşüncesinden hareket ederek çevresel ve sosyal etkileri de ön sıraya koyuyoruz. Kapsayıcı kapitalizm anlayışımızın temelinde, ürettiğimiz değeri yalnızca finansal açıdan değil, çevresel ve toplumsal açıdan da çoğaltıp paylaştırmak ve yaygınlaştırmak anlayışı bulunuyor. Bu anlayış, kaynakların sürdürülebilirliği açısından da kritik bir önem taşıyor. Akfen Holding olarak, topluluklara ve gezegene fayda sağlayacak şekilde iş yapan liderlerin oluşturduğu küresel bir hareket olan Kapsayıcı Kapitalizm’e üye olduk.